fredag 21 februari 2014

Små tillsammans med stora.

Såg ett inlägg på en facebook grupp där det blev en diskussion om hur små och stora hundar går ihop.
Tydligen ska en tjej sälja sin 9 veckors amstaffvalp som hon haft en vecka på grund av att hennes chihuahua är rädd för valpen som leker för hårt.
När jag hämtade hem Nemi 14 veckor gammal, liten som bara den hade jag min stora svarta klumpiga glada prins Drake. En dobermannhane på ca 2 år då. 
Visst var han intresserad av Nemi och kunde vara lite på, men då får man väl som ägare gå in och tala om att han måste vara försiktig? Inte gör jag mig av med någon av hundarna efter en vecka bara för att den lilla är lite skygg?
Efter ett tag var dom bästa vänner och Drake visste precis var han satte sina tassar och hur dom skulle leka. 
Han låg mest still medan Nemi hoppade runt och bet honom i öronen och halsen. Hundar är kloka djur och förstår så småningom att det är en liten.
Eftersom Drake pga sjukdom inte fick stanna med mig tills han blev gammal och grå valde jag efter en tid av sorg att hämta hem lilla Nikki. Hon var då 14 veckor och liten klumpig och tuff. Hon försökte brottas med Nemi och förstod kanske inte att hon redan då var större än henne. Men där gick det också fort tills Nikki visste att här bestämmer Nemi och vi leker på hennes villkor. 
När Nova sedan kom till oss 4 månader gammal var hon direkt väldigt försiktig med Nemi. 
Dock mer än andra valpar Nemi träffat. Kanske ett undantag.
Valpar är lekfulla, det tar ett tag för dom att förstå och lära sig hur man leker med mindre hundar. 
Men det är väl något man borde ha tänkt på innan man hämtar hem en valp. 
Om man vet med sig att sin lilla hund inte direkt tycker om större hundar kanske man borde tänka en extra gång innan man tar hem en valp. Så att valpar slipper flytta runt till flera olika hem.
Har sett så många som säljer sina valpar tidigt på grund av ogenomtänkta köp.
Snälla människor, köp bara hund om du vet med dig att du planerar att ha den resten av hundens liv.
Självklart kan det komma upp saker som gör att det är bättre för hunden att säljas. Men många köper en söt liten valp och sedan tycker att den är för jobbig / valpig och inte riktigt lika söt och gosig som man tänkte sig från början. 
En hund kräver mycket från sin ägare och man måste vara beredd att ge den det. Annars bör man inte ha hund. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar